Airsoft-ul reprezintă un sport unde participanții trag unii în alții cu proiectile sferice mici, din plastic. Spre deosebire de paintball, acestea nu lasă urme de vopsea la impact. În schimb, acest sport se bazează pe un cod al onoarei în care atunci când simți că ești lovit, în mod onorabil te auto-elimini din joc. Dincolo de această diferență majoră, airsoft-ul diferă de paintball prin accentul crescut spre realism al echipamentelor personale folosite de jucători și a armelor de agrement care în 99% din cazuri sunt copii după armele reale de foc.

Ca și origini, acesta debutează în Japonia anilor 1970, unde Ichiro Nagata a început realizarea unor machete de arme, destinate strict pentru panoplie care nu trag proiectile sau unele care trag și proiectile dar care nu pot să omoare. Aceste arme au fost etichetate ca "soft air gun", destinate nevoilor celor pasionați de arme și în același timp conformându-se legilor stricte de control ale armelor în Japonia. Pe la începutul anilor 1980 acestea ajung în Marea Britanie, de unde treptat devin tot mai populare în toată lumea.

Airsoft – Elemente de bază

În timp ce majorității practicanților nu le plac comparațiile cu paintball-ul, acesta este cel mai apropiat sport cu care se poate face acest lucru.

Airsoft-ul, este similar cu paintball, prin faptul că jucătorii se organizează în echipe pe terenuri speciale și trag unii în alții cu proiectile pentru distracție și sport.

Unde airsoft-ul diferă fundamental de paintball este faptul că airsoftul este mult mai axat pe partea de simulare militară. În timp ce markerele de painball nu arată mereu ca niște “arme adevărate”, când vine vorba de airsoft –armele de agrement sunt imitații realiste ale armelor de foc în 99% din cazuri.

Acest aspect le face foarte populare pentru simulare militară și reconstituire istorică. Datorită costurilor reduse și a unei siguranțe mai bune, armele de agrement pentru airsoft sunt destul de populare și în rândul antrenamentului forțelor de ordine. În USA de exemplu, Garda de Coastă a adoptat oficial airsoft-ul ca formă de antrenament în 2018. În prezent, la evenimentele mari se obișnuiește să fie prezentă și armata națională cu un stand de informare și prezentare echipament de luptă, ca strategie de atragere de noi recruți pentru diversele sale structuri.

De asemenea, la Airsoft, jucătorul va căuta de cele mai multe ori să se îmbrace și echipeze într-un mod mult mai militar decât la paintball.

Regulile de Airsoft

La fel ca la un joc pe calculator sau unul de painball, sunt diferite scenarii care se pot juca. Putem avea: capturarea steagului, ultimul om în picioare, eliberează ostatecul, etc. Nu o să intrăm mai mult în detalii aici, însă este important de reținut faptul că avem o plajă uriașa de feluri în care airsoftul poate fi practicat pentru a-l menține interesant.

Siguranță

Primul lucru de știut despre airsoft este că prioritatea numărul unu este siguranța. Dacă nu este sigur, atunci nu vorbim de airsoft. Toți participanții trebuie să poarte obligatoriu o pereche de ochelari speciali de protecție, rezistenți la impact. Pe unele terenuri speciale se recomandă și mască de protecție.

În al doilea rând, toate armele de agrement destinate airsoft-ului sunt limitate ca putere. Acestea variază între 0.8 Jouli – 2.3 Jouli în funcție de tipul armei pe care o imită și rolul căreia îi este destinat.

Ca să punem aceste informații în perspectivă, majoritatea markerelor de paintball trag cu o putere cuprinsă între 14-16 Jouli.

Mulți jucători au comparat lovitura unei bile de airsoft cu senzația când ești lovit de un inel elastic de cauciuc. Senzația poate fi scăzută prin numărul de straturi vestimentare purtate, tipul materialului sau al protecției folosite. Majoritatea urmelor lăsate direct pe piele dispar după 1 oră.

De regulă, la jocurile de airsoft, toate “armele” sunt testate înainte de joc și armele de agrement care sunt prea puternice pentru mediul respectivului joc nu sunt permis a fi folosite.

Cum știi când ești lovit?

Unul dintre calitățile de bază în airsoft este faptul că este un sport bazat pe onestitate. Când ești împușcat de un alt jucător, nu există nici o urmă de la vopsea, așa că este în sarcina jucătorului și a onestității lui să se dea “mort”. Oricine nu este dispus să joace corect nu este binevenit.

Această condiție creează un joc incredibil de prietenos și cinstit, care este rareori distrus de înșelătorii.

Ce altceva?

Acestea sunt regulile de bază absolute, dar există și altele mai în profunzime care fac din joc ceea ce este:  Jucătorii morți nu vorbesc (dacă ești mort, nu poți da poziția altui jucător);  Nu se trage în orb (nu este sigur să trageți acolo unde nu poți vedea), etc. Toate acestea sunt incluse în informări de siguranță la începutul zilei de joc.

Tipuri de Airsoft

Există o serie de tipuri diferite de airsoft, fiecare concentrându-se pe un aspect diferit al jocului.

// Skirmish

Pur și simplu, două echipe de jucători care se împușcă reciproc printr-un fel de scenariu de luptă. Aceasta este cea mai obișnuită formă de airsoft și este modul în care majoritatea jucătorilor se apucă de sport.

// Milsim

Similar cu cele de mai sus, însă axat pe simularea militară. Echipele sunt foarte organizate, cu ierarhii și roluri de comandă dedicate, jocurile sunt de obicei mult mai lungi (uneori zile) și mai concentrate pe realism.

// AIPSC

AIPSC este un sport de tragere la țintă, folosind arme airsoft pentru a trage la ținte în timp ce este cronometrat / marcat. Reiese din momentul în care în unele țări au fost interzise armele de foc, IPSC-ul original (Campionatele Internaționale de Tir cu Pistol) a fost repede înlocuit cu AIPSC.

// Speedsoft

Speedsoft este echivalentul airsoft al paintball-ului speedball. Un joc rapid, de tip turneu, care aruncă aspectul militar pe fereastră și, în schimb, se concentrează asupra tragerii și mișcării rapide în „arene” de joc. Această formă de airsoft este relativ nouă, dar crește în popularitate.

Pentru a te asigura ca nu vei pierde nici un numar din 6mm te invitam sa te abonezi aici .: