Ratiile Militare de Urgenta sau MRE-urile au fost produse din 1981 de către Departamentul Apărării al SUA. De-a lungul deceniilor, armata continuă să rafineze meniurile și să adauge gusturi noi, în încercarea de a menține nu doar luptatorul alimentat și sănătos, ci și de a crește cantitatea de MRE care este consumată de fapt. In acest articol vom puncta un aspect important: care este data de productie, si care este data de expirare.

Cand au fost produse aceste MRE-uri?

Odata familiarizat cu sistemul de codificare militara regasita pe cutiile cu meniuri si continutul MRE-urilor acest aspect este chiar simplu de aflat.


MRE-urile au o „dată a impachetarii”, care este data la care toate MRE-urile au fost ambalate în cutie. Fiecare componentă din meniu are, de asemenea, o dată separată cu privire la momentul în care au fost produse.

In cazul de mai jos, cutia cu 12 meniuri a fost impachetata la data de 17 februarie 2020. Individual, pe meniuri e posibil sa se regaseasca codul 0048 unde prima cifra reprezinta ultima cifra din an iar urmatoarele trei cifre reprezinta ziua din anul respectiv, in care MRE-ul a fost impachetat. Astfel 0048 se traduce ca a 048-a zi din 2020. Daca aveam de exemplu 7267, asta reprezenta ziua 267 din 2017.

Marcarea individuala a ratiilor nu este intotdeauna prezenta (strict pe ambalajul exterior al meniului individual ). Credem ca acest aspect depinde foarte mult de firma care le impacheteaza. La cele impachetate de Sopacko am intalnit aceste marcaje. La cele impachetate de Ameriqual sau Wornick Company nu le-am intalnit. Marcajul este insa mereu prezent pe cutia in care sunt ambalate lotul de 12 meniuri individuale si pe ambalajele produselor care formeaza un meniu.


După data impachetarii, avem o dată de inspecție, care este de obicei la trei ani de la data ambalarii pachetului. La aceasta data,  MRE-urile sunt inspectate. 

In exemplul de mai jos, cutia va fi inspectata in luna februarie 2023.


Starea continutului este relevata de starea autocolantului indicatorului timp-temperatură (TTI) de pe cutia cu MRE. 

TTI este un autocolant portocaliu situat pe partea inferioară a cutiei cu MRE. Dacă centrul cercului mai inchis la culoare este de aceeași culoare cu restul autocolantului, MRE-urile ar trebui să fie în continuare bune.

Dacă centrul cercului este mai întunecat decât restul autocolantului, atunci s-au udat, s-au încălzit prea mult timp sau timpul a trecut.

Asta nu înseamnă întotdeauna că conținutul nu este comestibil, insa în armată -cutia este distrus dacă TTI arată rău.


Cand expira MRE-urile?

Pe internet circula o multime de informatii contradictorii privind acest aspect. Oficial, MRE-urile vor dura aproximativ 4 - 5 ani dacă sunt păstrate la temperatura in jurul valorii de 27 de grade Celsius.

Cu toate acestea, am consumat MRE-uri vechi de până la 10 ani și au fost ok. Insa de asemenea, am văzut biscuiți cu mucegai pe ei după nici 3 ani.  Probabil este un aspect care depinde mult si de felul in care este procesat alimentul respectiv din meniu si daca ambalajul individual a fost sau nu vidat corespunzator.

La deschiderea pachetului puteti urmarii daca sunt componente in meniu a caror ambalaj este umflat -semn de fermentare.

Insa in general, ca masura de precautie e recomandabil sa se ia in considerare ca perioada de valabilitate 4 - 5 ani si sa intrebati de data ambalarii atunci cand achizitionati MRE-uri.



CONCLUZIE

Realizate in SUA, MRE este un acronim pentru Meal Ready to Eat sau Mancare Gata de Mancat. In prezent acestea sunt principala ratie individuala operationala folosita in cadrul trupelor americane. Ratiile sunt gandite ca mese complete care sa furnizeze necesarul nutritional de care un soldat are nevoie sa se sustina. Meniul tipic include fel principal, garnitura, biscuiti, unt de arahide sau crema de branza, desert, ceai sau cefea instant, chibrite, hartie igienica, lingura si un incalzitor chimic pentru felul principal. Intregul continut din MRE poate fi consumat rece, insa de obicei felul principal este mai gustos incalzit.

Avantajul major al acestor ratii este aportul caloric mare, versus greutatea redusa si suprafata mica pe care o ocupa. Sunt ideale pentru iesiri in natura in care volumul a ce vrei sa iei cu tine este important. Pot fi luate la evenimente de airsoft pentru a avea mai mult loc pentru bile si alte consumabile.

De asemenea sunt ideale pentru situatii de urgenta, pastrate in geanta de urgenta ( Bug Out Bag ) sau porbagajul masinii.

Valabilitatea lor este de 4 - 5 ani (chiar depozitate in conditii in care temperatura creste pana la 70 de grade). Temperaturile mai mari ii reduc valabilitatea. Nu se ingheata.


MRE-uri din 2020 gasesti aici .: 


Pentru a te asigura ca nu vei pierde nici un numar din 6mm te invitam sa te abonezi aici .: